Linia instituţională pentru informare: 022 881 255

Delegația AGCC participă la Forumul Băncii Mondiale pe tema asigurării proprietății funciare și acțiuni cu impact climatic

Publicat la:Vin, 05/17/2024 - 09:40

    În perioada 13-17 mai curent, delegația Agenției Geodezie, Cartografie și Cadastru (AGCC) și IP Cadastrul Bunurilor Imobile, condusă de directorul general, Ivan Danii, participă la Forumul organizat de Banca Mondială cu genericul Asigurarea proprietății funciare și acțiuni cu impact climatic. Forumul a reunit participanți din mai multe guverne, parteneri de dezvoltare, reprezentanți ai societății civile, mediul academic și sectorul privat, pentru a prezenta cercetări și a discuta probleme și bune practici în domeniul cadastral și geospațial.

 

   Participarea la conferință a oferit delegaților oportunități pentru schimb de cunoștințe și practici internaționale și intersectoriale. Delegația Republicii Moldova a avut ocazia să se întâlnească cu agenții omoloage și experți din România, Olanda, Turkmenistan, Cehia, Estonia, Marea Britanie și alte țări cu experiență notabilă în domeniile cadastrului, cartografiei și infrastructurii datelor spațiale.

 

    Obiectivele conferinței includ canalizarea eficientă a investițiilor bazate pe lecțiile învățate din diverse proiecte, facilitarea dialogului și colaborării între toți actorii implicați pentru partajarea cunoștințelor despre cele mai bune practici emergente și cercetări inovatoare în administrarea cadastrală și a datelor geospațiale. Scopul este de a lua decizii sustenabile, fezabile și cu impact imediat.

   

   În cadrul conferinței s-au discutat aplicarea standardelor internaționale în domeniul cadastral, atât în instituțiile de politici cât și în cele de implementare, procedurile de evaluare și impozitare fiscală pentru sustenabilitatea financiară a comunităților, legătura dintre administrarea taxelor și simplificarea acestora în beneficiul tuturor, tehnologii și soluții moderne, modele de politici și instrumente de implementare, precum și utilizarea datelor cadastrale pentru dezvoltarea serviciilor cadastrale, accesibile tuturor categoriilor de beneficiari.

   

   De asemenea, au fost prezentate rezultatele cercetărilor, bazate pe date spațiale, frecvența acestora în timp și utilizarea lor în planificarea urbană, dezvoltarea economică, servicii sociale și prevenirea schimbărilor climatice.

   

   Conform agendei, delegația a avut o întrevedere cu Excelența sa Ambasadorul Republicii Moldova la Washington, Viorel Ursu. În cadrul discuțiilor au fost evidențiate obiectivele și acțiunile prioritare ale AGCC, incluse în Planul Național de Dezvoltare a Republicii Moldova, care necesită promovare și asistență tehnică externă pentru implementarea lor în parcursul european al Republicii Moldova.

 

   Delegații s-a întâlnit, de asemenea, cu reprezentanții Băncii Mondiale pentru a discuta aspectele sensibile ale implementării Proiectului BM „Programul de Înregistrare și Evaluare Funciară”, cu scopul de a identifica soluții constructive pentru atingerea obiectivelor planificate.

 

   Agenda directorului general a inclus și întâlnirea cu reprezentanții organizațiilor donatoare (UK International Department, USAID, German Development Cooperation (BMZ/GIZ), ProGreen și RVO Netherlands) și companii lidere în domeniu, cum ar fi GAFAG (Germania). În cadrul discuțiilor s-au agreat acțiuni și activități pentru consolidarea parteneriatelor existente și dezvoltarea inițiativelor de proiecte în domeniile cartografiei, cadastrului și utilizării datelor spațiale.