Linia instituţională pentru informare: 022 881 255

Modul de atribuire a denumirilor geografice și de redenumire a obiectelor geografice a fost aprobat astăzi de către Executiv

Publicat la:Mie, 01/31/2024 - 13:37

   Guvernul a aprobat astăzi proiectul de hotărâre privind aprobarea proiectului de Lege cu privire la denumiri geografice, un pas important în gestionarea și promovarea patrimoniului natural, turistic, cultural și istoric al țării noastre.

 

    Acest proiect de lege vine să reglementeze modul de atribuire a denumirilor geografice și de redenumire a obiectelor geografice amplasate în limitele administrativ-teritoriale ale Republicii Moldova. Scopul documentului este eficientizarea politicilor în domeniul denumirilor geografice, inclusiv toponime, elemente naturale (hidronime, elemente geomorfologice, zone naturale, geologice, litologice, zone reprezentative ale biodiversității) și elemente antropice (zone istorice, culturale), totodată are ca obiectiv extinderea spectrului de acoperire cu normă juridică a sectorului datelor spațiale și completarea cu seturi de date spațiale în infrastructura națională de date spațiale.

 

    Proiectul de lege a fost elaborat cu sprijinul Autorității de Cartografie a Regatului Norvegiei - Statens kartverk, în cadrul proiectului "Hărți pentru dezvoltare durabilă", beneficiind de suport tehnic din partea Ministerului Afacerilor Externe al Regatului Norvegiei. Acest parteneriat a constituit un pas important în consolidarea capacităților noastre în domeniul cartografiei și al datelor spațiale.

 

   Adoptarea acestui proiect de lege va contribui la identificarea, standardizarea, înregistrarea în Registrul de denumiri geografice, utilizarea, protejarea și controlul denumirilor geografice în Republica Moldova. Astfel, ne propunem să consolidăm identitatea geografică a țării noastre și să promovăm dezvoltarea durabilă a patrimoniului nostru geografic în beneficiul tuturor cetățenilor.