Linia instituţională pentru informare: 022 881 255

Republica Moldova are o hartă digitală de bază pentru întreaga țară grație suportului norvegian

Publicat la:Mie, 05/10/2023 - 17:07

   Republica Moldova are o hartă digitală de bază pentru întreaga țară, grație suportului continuu al Autorității de Cartografiere din Norvegia. Retrospectiva colaborării moldo-norvegiene a fost discutată în cadrul atelierului final de încheiere a proiectului ”Hărți pentru o dezvoltare durabilă”, desfășurat pe 9 mai curent la Hønefoss, Norvegia.

 

   Atelierul final a reunit reprezentanți ai Agenției Relații Funciare și Cadastru, IS Ingeocad și CALM, alături de colegii Autorității de Cartografiere din Norvegia, care au contribuit la realizarea și implementarea proiectului.

 

   În cadrul atelierului Ștefan CRIGAN, director general adjunct al ARFC a subliniat că colaborarea stabilită și suportul oferit din partea Guvernului norvegian au contribuit la obținerea unor rezultate tangibile în domeniul geo-spațial pentru Republica Moldova, prin implementarea noilor tehnologii și transformarea digitală.

 

„Norvegia a sprijinit ARFC din Moldova în îmbunătățirea serviciilor publice. Punerea în aplicare a hărților de bază digitale oferă o bază mai bună pentru luarea deciziilor. Proiectul a dat rezultate concrete, a introdus noi tehnologii și a consolidat capacitatea profesională și tehnică”, a menționat managerul de proiect Elena Busch de la Autoritatea de cartografiere a Norvegiei.

 

   Totodată în cadrul întâlnirii participanții au trecut în revistă rezultatele celor 8 proiecte realizate în perioada 2006-2023 în urma cărora Republica Moldova a obținut:

-         Prima generație de imagini aeriene la nivel național, model digital de elevație și ortoimagini

-         Primul geoportal național cu acces gratuit și deschis la ortoimagini

-         Primul sistem de poziționare la nivel național MOLDPOS

-         Sistemul informatic de înregistrare a proprietății și cadastru MOLDLIS

-         A doua generație de imagini aeriene la nivel național, model digital de elevație și ortoimagini

-         Prima hartă națională digitală de bază la scară largă

-         Primul registru național de denumiri geografice și cadrul de reglementare a acestuia

-         Planuri de acțiuni și investiții pentru infrastructura de date spațiale.

                                                

   Una din cele mai importante realizări a acestei cooperări multianuale este furnizarea datelor spațiale primare- imagini aeriene de înaltă rezoluție, ortoimagini, modelul digital al terenului și hărți de bază digitală la scară mare la nivel național, care sunt date spațiale cheie ale Infrastructurii Naționale de Date Spațiale.